‘Now is the time': per direct basisinkomen invoeren en gezondheidszorg op het allerhoogste niveau brengen

De vergelijking met een oorlog werd door velen getrokken: de onzichtbare vijand waart door het land en niemand weet, wie, wanneer en waarom je slachtoffer wordt, want allemaal houden wij afstand, snuiten wij in papieren zakdoekjes, niezen en hoesten in onze elleboog en wassen het vel van onze handen. Toch? Daarbij hebben wij alle overbodige sociale locaties gesloten, de verliezen nemen wij op de koop toe, zowel de financiële als de medemenselijke. Voor het eerste heeft het kabinet al een dossier aan steunmaatregelen uit de kast getrokken. Ze hadden nog geen dossier voor de komst van ‘Disease X’, waarvoor al in de vorige eeuw waarschuwingen de wereld in geslingerd werden door experts. ‘Disease X’ is nu als Covid- 19 de grenzen overgetrokken in een luide en kleurrijke carnavalsoptocht, waarin misschien wel een zieke Italiaan rondgebanjerd heeft. Ik begrijp dat je niet alle logboeken en protocollen in een halve eeuw tijd voor elkaar kunt krijgen, als je regeert met een vergezicht van maximaal vier jaar en een hele boel persoonlijke nevenbelangen. En het is te laat om daarover nog veel te delibereren. 

Kortom hoe gaan wij nu verder in deze crisis- situatie, wanneer Nederlanders toch iets minder op elkaar lijken te letten als de bedoeling is, vooral als egoïstisch winstbejag om de hoek komt kijken. Allereerst de komende ‘lock down': als dat er niet komt, dan verhuis ik per direct. Als ik bijvoorbeeld als moeder zou moeten kiezen tussen een kinderdagverblijf waar men mijn kind aan een volledig onbekend virus wil blootstellen om zo zwakkere kinderen te beschermen (moeders zijn egoïstisch en vinden hun kinderen altijd kwetsbaar) en een kinderdagverblijf dat zegt, ‘Sorry mevrouw, wij sluiten want wij willen dat niemand ziek wordt.’, dan heb ik mijn keus wel gemaakt. Hoe cynisch moet je zijn om mensen aan virussen bloot te stellen, die je helemaal niet kent, die virussen dan! De geforceerde, pseudo- wetenschappelijke opvatting dat wij statistisch met deze ziekte een aantal doden kunnen verwachten van tussen de 60- en 80.000 mensen en dat wij dat liever uit willen smeren omdat onze gezondheidszorg dit niet aan kan, is toch te boud voor woorden! Dit is Kafkaiaans, dictatoriaal en gewoon ziek. Je stelt mensen niet bloot aan virussen vanwege een gewenste groeps-immuniteit, waarvan je helemaal niet weet of die er komt of hoe die eruit komt te zien.  Ziek, ziek, ziek.

En trouwens over welke groep hebben wij het eigenlijk in ons verzuilde en multi- culturele landje. Ik denk niet dat de beter gesitueerden zich bloot gaan stellen aan een virus. Die verplaatsen zich direct naar veiliger oorden en zitten daar hun tijd uit.

Maar het venijn is hier voortdurend dat kleine zinnetje dat telkens terugkeert, dat over onze gezondheidszorg die een pieksituatie niet aan kan. Kan iemand mij even uitleggen hoe het komt dat in het bijna rijkste land van de wereld er slechts 1000 plekken op IC’s beschikbaar zijn op een bevolking van 17 miljoen? Hebben wij niet allemaal op tv het huzarenstukje gezien van de Chinezen die drie noodhospitalen uit de grond stampen om hun zieken op te kunnen vangen? Hadden wij daar niet op dat moment al plannen voor moeten maken, materialen beschikbaar moeten stellen en misschien het leger moeten inschakelen om een en ander te regelen. Als het echt oorlog is, zoals onze minister-president zegt, handel daar dan ook na en verschuil je niet achter de rug van wetenschappers. Het zijn allemaal beste jongens en meisjes, maar enigszins wereldvreemd zijn ze allemaal. 

Daarbij is het van een arrogantie zonder weerga, om de praktijken en beslissingen in de buurlanden te negeren en om niet te luisteren naar de adviezen van buitenlandse experts. Ik zat met verbazing naar Nieuwsuur te kijken gisteren en oordeelde na afloop dat er een doodsvonnis over ons wordt uitgevaardigd, ondanks de waarschuwing van een gerenommeerde wetenschapper. Het is misschien wat extreem, want je gaat blijkbaar bijna niet dood aan het virus. Ik weet het. Je gaat er failliet aan, de misstanden in de gezondheidszorg komen naar boven en de maatschappelijke ongelijkheid wordt pijnlijk zichtbaar. Misstanden die sinds 2008 oogluikend zijn getolereerd en door de wens tot ongebreidelde groei en de grootste en beste te willen zijn konden uitgroeien tot ziekten. Deze sociale ongelijkheid zouden wij nu per direct  kunnen oplossen door elk sofi- nummer een basisinkomen te verstrekken, ongeacht of je er nu om gevraagd hebt of niet, of je het nu nodig hebt of niet. Kinderen en bejaarden, werkenden en niet- werkenden allemaal. De gestreste manager die zijn gezondheid verwoest, kan het rustiger aan gaan doen en wordt misschien niet ziek, de hysterische moeder die alle ballen nauwelijks in de lucht kan houden, kan uitpuffen op de bank en wordt ook niet zo snel ziek, de ZZP’er kan gerust zijn want hij heeft een dak boven zijn hoofd en kan eten halen en de mensen die in de bijstand zitten, ziek met een uitkering thuis zijn of onbetaalde mantelzorg verrichten, kunnen opgelucht adem halen, want zij zijn niet langer meer de paria’s van de samenleving. Dus kabinet regel in plaats van al die krakkemikkige oplossingen een echte oplossing, waar wij ook op de lange termijn van kunnen genieten. Want het woord fraude is al gevallen: de angst om steunmaatregelen niet te nemen heeft te maken met het feit dat mensen frauderen. Wie had ook al weer dat systeem van toeslagen bedacht? Als iedereen een basisinkomen krijgt, valt er weinig meer te frauderen. 

De hoogte van de bedragen die genoemd worden om de financiële nood bij de werkenden te lenigen is duizelingwekkend, maar volgens experts nog steeds een druppeltje op een gloeiende plaat, want wij weten niet hoe het virus zich zal gaan gedragen. Kan iemand mij uitleggen, waar dat geld nu plotseling vandaan komt? Er was toch jarenlang geen geld om de gezondheidszorg volwaardig op peil te brengen, het onderwijs aan de zwaardere eisen van individueel onderwijs te laten beantwoorden en de kunsten te laten floreren? Laat staan om de gedupeerden van de toeslagen- affaire direct te compenseren voor de geleden schade? Ook dit is ziek, echt ziek. 

Het Corona- virus is niet de ziekteverwekker, de ziekte was er al.