Liefde in tijden van Corona 2: ‘3, 2, 1 en ……..mispoes’

Maandagavond kregen wij te horen dat de regering kiest voor een ‘intelligente’ lock down. Geen volledige lock down zoals in de ons omringende landen, geen uitbreiding van de testmogelijkheden (Wordt daar überhaupt wel over nagedacht? Ik denk het wel natuurlijk, want de hele wereld heeft nu dit probleem van het tekort aan ‘testkits’. In plaats daarvan zijn vele technische nerds aan het werk gezet voor het ontwikkelen van beademingsapparatuur. Mijn vader hoorde ik van de andere kant van het graf zeggen bij de oproep beschermende materialen in te leveren in combinatie met het tekort aan beademingsapparatuur: ‘Laten wij gelijk maar onze fietspompen inleveren!’), geen desinfecterende maatregelen op grote schaal (wij weten nu toch dat het virus bijzonder lang op allerlei materialen kan overleven, dus waar blijven die mensen in pakken met pompen en spuiten (ik wil best helpen en velen met mij)), de mondmaskertjes (je kunt er lacherig over blijven doen, maar die anderhalve meter wordt bijna nooit gehaald en met zo’n maskertje op, word je eraan herinnerd dat het menens is.) en de handschoentjes van latex (ook de wenkbrauwen opgetrokken bij die mijnheer van Prorail die vorige week een hele dag met alle collega’s had vergaderd over hoe de NS medewerkers maximaal te beschermen? Mijn moeder zou vanaf gene zijde gezegd hebben: ‘Waarom trekken ze niet van die blauwe handschoentjes zoals de thuiszorgmedewerkers dat doen?’) Ik heb een doosje liggen en trek ze aan als ik ga winkelen en heb na een aantal keer diep respect voor de zorgverleners: wat akelig en plakkerig zitten die dingen. Maar die ik heb, komen van de bouwmarkt, daarom heb ik ze niet ingeleverd want ze voldoen vast niet aan de eisen, net als de mondkapjes, die zijn van de Gamma. Ik ga ze nu wel dragen, denk ik. 

Het Nederlandse volk en een intelligente lock down, dat klinkt bijna als een contradictio in terminis en dat is het ook als je de laatste uitzending van ‘Lubach’ gezien hebt, de verschillende actualiteitenrubrieken en nieuwsuitzendingen volgt, ‘Koffietijd’ uitzendingen terzijde bekijkt en de vragen hoort na afloop van een gemiddelde persconferentie. Maar dat is niet het belangrijkste: onzekerheid en de noodzaak tot profileren is nu eenmaal een mix die niet echt helpt om intelligent over te komen. Het lijkt wel of de mensen die nu moeten beslissen geen gezichtsverlies willen lijden, denken dat ze dat wel doen als ze wijze beslissingen nemen. Ik zou werkelijk geen Rutte, Grapperhaus of wie dan ook, ooit aanspreken op het werk dat ze nu moeten doen en nog moeten gaan doen. Ik denk dat niemand dat doet, tenzij je een morbide en cynische kijk op onze democratie hebt of een groter huis en een duurdere auto ambieert. Natuurlijk weet ik wel dat de geschiedenis hard zal oordelen, maar dat is inherent aan de positie waarvoor je zelf kiest. In de zin die onze sociaal bewogen Wiebes bedoelde met de keuze voor het ZZP’er schap. 

Het intelligente van deze lock down zit waarschijnlijk in de vondst om via noodverordeningen in de gemeenten zelf de regels aangescherpt te krijgen door de persoon van de burgemeester. Maar dat wordt nog een hele klus voor al die ordehandhavers die zich nu op de openbare weg moeten gaan begeven. Ik hoop dat ze zich goed beschermen, maar de eerste beelden gaven mij niet die indruk Na de afkondiging van de verdergaande maatregelen, zag ik een paar berichtjes voorbij komen van jonge mensen die niet naar school kunnen, of je een boete van 400 euro krijgt wanneer je met drie op straat komt? Of is dat pas bij vier? Iemand antwoordde, dat twee toegestaan is, tenzij je familie bent, dan mag je met meer. Waarop natuurlijk de reactie kwam, ‘Wij zijn toch allemaal familie’, het filmpje indachtig van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ik vind het daarom zo oneerlijk om de schuld van de verdergaande maatregelen bij de mensen zelf te leggen.

Trouwens die burgemeesters zijn ook een slag apart: in zo’n koffietijd programma zag ik er een voorbij komen, die alle thuiszittende kinderen wil gaan voorlezen om de ouders te ontlasten. Het loopt storm. Dat is dan weer wel aardig, maar ik vraag mij af of hij eind mei nog aan het voorlezen is. Ik vond het vroeger leuk, maar ook wel inspannend en ik ben bang dat er af en toe een sessie weinig inspirerend is geweest. Jammer, ik zou het graag over willen doen. Wat kan een mens toch verkeerde keuzes maken.

Behalve ‘Zondag met Lubach’, raad ik ook iedereen aan naar Al Jazeera te kijken, zeker wanneer je genoeg hebt van die ‘gezellige’ Nederlandse uitzendingen en de hysterische CNN en Euronews varianten. Ik kijk al vele jaren naar deze zender en ben iedere keer onder de indruk van de professionaliteit, de helderheid en het overzicht in mondiaal perspectief dat zij biedt. Op Ziggo 506. Nu is hier de gevleugelde uitdrukking als het moment daar is om weer nieuws op te zuigen: ‘Al Jazeera doen? Ja doe maar.’ Ik weet het in Qatar gevestigde netwerk (‘eiland is de vertaling van Al Jazeera’) wordt niet vertrouwd en het zou allerlei Moslim- overtuigingen die niet gezond zijn voor ons de wereld insturen, maar ik vind dat wel meevallen, als je dat gewoon in je achterhoofd houdt. De informatie die dit kanaal biedt, overtreft alle anderen. 

Vanochtend volgde ik een relevant item over biologische wapens en hoorde dat in 2012 een Nederlandse viroloog, samen met andere wetenschappers, een baanbrekende ontdekking gedaan had. Hij had een nieuw type Vogelgriep- virus gemaakt, dat zo agressief was dat ze er zelf van schrokken: het was niet te bestrijden. Ik schrok ook toen ik het hoorde. Natuurlijk heb ik mij twee weken geleden al gelaafd aan de complot-theorieën die de ronde deden. Zeker toen bekend werd dat in Wuhan en in Lombardije fabrieken staan waar biologische wapens (?), sorry medicijnen tegen virussen, kunnen ook wapens worden lijkt mij, gemaakt worden, dat Dean Koontz het virus als in de jaren tachtig aangekondigd had en dat de verspreiding vanuit Italië wel heel verdacht snel ging en de hulptroepen uit China wel heel vlot landden op Italiaanse vliegvelden, samen met de Russen en de Cubanen. Zie hier, een cocktailtje ‘Koude Oorlog’ en de heksenvervolging die dit oplevert. Mij lijkt het volstrekt onbelangrijk of dit virus opzettelijk gemanipuleerd is (Al Jazeera beweert dit geenszins hoor, ik hield mijn oren gespitst), wij hebben er nu mee te maken. Misschien dat die mijnheer van het Vogelpest- virus nog eens wil nadenken of hij iets kan verzinnen tegen Covid- 19? 

Stemmen hoor ik, die zeggen ‘Als alles weer normaal is, dan…..’, maar het ijskoude besef grijpt mij nu, dat dit niet meer zal gebeuren en een berustend gevoel dat het misschien maar goed is ook, volgt daar direct op. Gemanipuleerd virus of niet, het had toch zo niet verder kunnen gaan. Wij kunnen toch niet meer terug, om onze weg op dezelfde voet te vervolgen. Gewoon verder gaan, waar wij gebleven waren? 

Na de conferentie ,viel ik in DWDD, waarvan ik nog nooit één hele uitzending uitgezeten heb. Ik verbaas mij voortdurend over het feit dat een ADHD- presentator zoveel invloed kan krijgen, terwijl een vergelijkbaar vrouwelijk type direct van de buis gehaald wordt als zijnde hysterisch. Ik heb een uitzending iets langer uitgezeten, waarin Joost Zwagerman figureerde en ik dacht eigenlijk dat je toch wel heel veel moet inleveren als schrijver om succes te willen hebben. Maar dat doet er hier niet toe: Geert Mak en Jejoentje Dijsselbloem mochten wat zeggen. De een luidt in een Fries dorpje de kerkklok en is blij met de waardige democratie waarin hij leeft (ik wacht nog op een kritisch programma over Nederland in zijn serie) en de ander had een boek gelezen van een Portugese schrijver, dat indruk op hem gemaakt had. Jejoentjes vrouw had waarschijnlijk gezegd: ‘Lieverd, laat die boeken over econometrie nou eens liggen en lees eens een echte roman.’ Gelukkig dat het programma stopt, maar wat komt er in de plaats? Misschien een Nederlandse variant van Al Jazeera? Met als logo twee klopjes aan een sleutelhanger.