Liefde in tijden van Corona, 1. ‘Ten seconds to final lock down’

Zaal Haus Langeberg te Goch met 'zwart geblakerde paus'

Zaal Haus Langeberg te Goch met ‘zwart geblakerde paus’

Eindelijk zal de regering, lees Rutte overstag gaan. Althans dat hoop ik. Vorige week werd de roep uit vele hoeken van de samenleving om over te gaan tot een volledige lock down luid gehoord, aangevuld met dwingende appèls vanuit het buitenland, die ondersteund werden door een bijna belachelijk maken van de keuze van Nederland. Zelf vind ik dat laatste niet zo heel beschamend, een beetje humor moet kunnen, maar in deze context valt er evenwel niet veel te lachen. In mondiaal opzicht hebben wij ons al belachelijk gemaakt met Sbrenica, laten wij het nu eens een keer in tijden van een mondiale epidemie niet doen. Het is mij nog steeds niet duidelijk waarom het zo lang moest duren voordat Nederland in de pas ging lopen met andere landen. De zwakke plekken waren bijna direct al zichtbaar: te weinig ic- plekken, te weinig beschermingsmateriaal, te weinig testpakketten, te weinig, maar wel overbelast zorgpersoneel, ondergewaardeerd schoonmaakpersoneel en artsen die aanvankelijk misschien hun kop in het zand gestoken hebben, omdat ze weten hoe het verdienmodel van een ziekenhuis eruit ziet. Daar zit niet veel rek in.

Langenberg was een begaafder kunstenaar dan Friedrich Wilhelm Mengelberg

Langenberg was een begaafder kunstenaar dan Friedrich Wilhelm Mengelberg

Het blijft dramatisch om te zien hoe hard verplegenden en artsen moeten werken op dit moment en wat een geluk dat in Italië een voorzichtige neergang is te zien en dat Hubei een aantal dagen lang geen Corona- patiënten heeft….. ja wat eigenlijk? gezien, getest of opgenomen? Maakt niet zoveel uit, blijkbaar kan het virus uitwoeden onder het juiste regime en fijn dat wij dat regime gaan volgen. Ik loop op de zaken vooruit, want pas om 18. 30 uur wordt het nieuws kond gedaan. Misschien dat ik er naast zit. Zou er misschien ook eindelijk toegegeven worden, dat er inschattingsfouten gemaakt zijn en dat onze samenleving misschien helemaal niet zo gezond is, als regerende politici iedereen, vooral zichzelf, wijsmaken? 

Dit weekeind heb ik de sites van het RIVM, het beruchte kaartje, en van de Veiligheidsregio Zuid- Limburg bekeken, alvorens wij besloten naar buiten te gaan voor een wandeling. Het kaartje van het RIVM geeft sinds een week relatieve aantallen weer en Maastricht was nog oranje. Er was echter ook een kaartje op de site van de veiligheidsregio waarop ook de aantallen in procenten aangeduid werden, maar daar was Maastricht donkerrood gekleurd. Ik snap wel hoe het zit statistisch hoor, maar voor mij als inwoner van Maastricht met de behoefte om een frisse neus te halen is het belangrijker om de absolute getallen te weten. De conclusie dat ik dan 1,5 meter afstand moet houden, alleen of slechts met partner of misschien zelfs helemaal niet op pad hoef te gaan, kan ik gelukkig zelfstandig trekken. Ik heb net of even gekeken of hetgeen ik hier neerschrijf wel echt zo is, maar ik kan geen kaartje meer van de veiligheidsregio Zuid- Limburg vinden. 

 

Nu weet ik niet of mensen die gisteren massaal de Zuid- Limburgse heuvels introkken van dit kaartje geweten hebben. Ik wist het wel en ben ook gaan wandelen, daar niet van: met die wandelaars is het nog wel te organiseren. Dat valt mee, maar het peloton fietsers dat gewoon overal doorheen peddelt, is echter bezwaarlijk. Heel bezwaarlijk: er zijn er geen twee die anderhalve meter afstand houden. Dat kan ook niet, anders rijd je niet in een peloton natuurlijk. En Limburg is een provincie van wielerkoersen, net als Noord- Brabant, van Carnaval en uitgebreide koffievisites en nog uitgebreidere verjaardagsvisites. Het zijn gezellige provincies waar het rijke Roomse leven nog steeds doorklinkt in bourgondisch genieten en katholieke burgerlijke ongehoorzaamheid. Op zondagochtend na de mis lekker gebak eten.

In deze gebieden waarde het virus vermoedelijk al veel langer en misschien nog wel wat eerder  dan in Noord- Italië en Rijnland- Westfalen, beiden net zulke Roomse gebieden. En misschien hebben geliefde en ik ongewild nog wel bijgedragen aan de verspreiding van het virus door twee weekenden achter elkaar, 12 en 19 januari uitgebreid in de contreien rondom Goch, Kempen, Kevelaar en Heinsberg op excursie te gaan. Meer onderzoek naar de leerling van Mengelberg, Ferdinand Langenberg en de edelsmid Franz Xavier Hellner, met wie Mengelberg samen werkte. Twee prachtige excursies met driemaal een uitbundige koffie met gebak en eenmaal een lunch in lokale etablissementen. Zelf heb ik de Corona al achter de kiezen. Iedereen denkt nu natuurlijk: dat moet je net horen van die hypochondrische, hysterische hoelahoep, maar toch is het zo. Ik wist alleen niet dat het Corona was. Ik zal niet op de details niet ingaan, anders wordt het teveel een ‘in de wachtkamer van de huisarts verhaal’. Gelukkig ben ik geheel genezen en al met al maar een weekje beroerd geweest, waarvan één nacht wat heftiger (ik dacht het een soort beroerte was met de aankondiging van een hartaanval), maar wel ruim vóór het dramatische briefje gericht aan de minister. Geliefde heeft de ziekte ook achter de rug, al is hij daar zelf nog niet helemaal zeker van. Wij zijn geen virologen en epidemologen en gaan ook niet op die stoelen zitten. Het is al erg genoeg dat ‘s lands geleerden op dit vakgebied niet op één lijn zitten, zonder dat half Nederland plotseling kennis van zaken heeft. Maar het is, zoals het was.

Gelukkig is de situatie in de plaatselijke supermarkten weer wat genormaliseerd: voorraden zijn op peil en het zijn vooral oudere mannen die moeite hebben met de anderhalve meter. Maar die zijn altijd al wat minder geneigd rekening te houden met de persoonlijke ruimte van alle mensen. Geliefde en ik zullen niet met Corona thuis komen te zitten, maar hebben toch wat extra dingen in huis gehaald. Als het goed is mag je boodschappen blijven doen en de hond uitlaten. Je zou bijna een hondje nemen om de komende dagen naar buiten te mogen, want wat gebeurt er als je jezelf gaat uitlaten? Ik hoop op wat coulance in deze. Ik ben immers niet meer besmettelijk, maar als je niemand meer test dan weet je dat niet

In 'Haus Langenberg'in Goch

In ‘Haus Langenberg’in Goch

.